16.04.2019

Kombinacija CNC strojeva i robota za utovar: Učinkovitija proizvodnja

Upotreba alatnih strojeva poduzeća HURCO s proizvodima ponuđača automatiziranih sustava za utovar omogućuje veću produktivnost i veću dobit. Automatiziran utovar omogućuje proširenje kapaciteta u pojedinačnoj i maloserijskoj proizvodnji bez potrebe za dodatnim radnicima za rukovanje strojevima. Osim toga, roboti za utovar mogu se primijeniti u smjenama bez radnika ili vikendom.

Pliening kod Münchena, ožujak 2019.: Rješenjima automatizacije HURCO osobito nudi srednje velikim proizvodnim poduzećima priliku da prevladaju rastući problem nedostatka stručne radne snage. Ako roboti preuzmu zadatke kao što su utovar i istovar iz CNC strojeva, stručnu je radnu snagu moguće upotrijebiti za zahtjevnije zadatke. To dovodi do smanjenja jediničnih troškova i efikasnije upotrebe radne snage.

„Surađujemo s raznim ponuđačima automatiziranih sustava za utovar”, izjavljuje Michael Auer, upravitelj poduzeća HURCO Deutschland. „To nam omogućuje ispunjenje različitih procesnih zahtjeva te pružanje načina trajnog povećanja produktivnosti našim klijentima uz zadržavanje kvalitete proizvodnje.” To u praksi znači sljedeće: HURCO obavještava klijente o prikladnim rješenjima automatizacije na tržištu, kao npr. EROWA, BMO Automation ili ZeroClamp, te ih podržava pri njihovoj primjeni. To se može protezati do integracije alatnog stroja u postojeći sustav za upravljanje procesima preko DNC sučelja. U tom slučaju softver tog sustava preuzima organizacijske zadatke i obrađuje proizvodne naloge u priključenim obradnim centrima u skladu s programom.

 

Moguća je kombinacija s raznim sustavima za utovar

U primjeru upotrebe iz prakse EROWA Robot Compact 80 ili robot Titanium poduzeća BMO opslužuje dva CNC obradna centra, koji su priključeni na sustav za utovar s njegove lijeve i desne strane. Dijelovi za obradu pripremaju se u ćeliji robota na ladicama.

Robotska ruka integrirana u ćeliju postavlja te dijelove pojedinačno u HURCO obradni centar i vadi ih nakon dovršetka izrade te ih vraća u ladice. Osim toga, novi robot za utovar Zerobot® poduzeća ZeroClamp fleksibilno zamjenjuje alat i hvataljke tijekom proizvodnog procesa. „Za rukovatelja preostaju samo još programiranje alatnog stroja te punjenje regala u ćeliji”, objašnjava Auer. Kao i mnogi ugovorni proizvođači, i Peter Lemke, upravitelj poduzeća MAL Metall- und Anlagenbau Lemke GmbH, u automatizaciji pojedinačnih proizvodnih koraka vidi jedini način zadovoljenja velike potražnje usprkos nedostatku radne snage. „Već dulje vrijeme očajno tražimo rukovatelje reznim strojevima” riječi su kojima on opisuje stanje. „Integracija robota za utovar sa stanicom za palete omogućuje nam drugu i treću smjenu bez radne snage.”

 

Alexandra Banek
Kontakt

HURCO Werkzeugmaschinen GmbH
Alexandra Banek
Gewerbestraße 5 a
85652 Pliening

Telefon+49 (89) 905094 - 29
E-mail abanek@hurco.de