21.06.2018

50 godina HURCO strojeva – 50 godina inovacija

Kratka obrada i izuzetna preciznost u svim koracima obrade obilježavaju sve HURCO alatne strojeve. S inovativnom upravljačkom jedinicom, Hurcoova priča o uspjehu počela je 1968. godine u američkoj saveznoj državi Indiani.

Najbrži put do gotovih pozicija

Gerald Roch (links) und Edward Humston (rechts)

Kad je radio na prodaji proizvođača tvornice Humston, Gerald Roch je saznao da ručno postavljanje i kontrola proizvodnje znače da posao nije stvarno ekonomski održiv za jednokratne dijelove i male proizvođače serije u obradi metala. Strojar je stoga došao s idejom opremanja strojeva za savijanje metala s automatiziranim sustavom upravljanja. To bi nam danas moglo zvučati kao floskula, ali to je bio posve nov koncept u to doba. Računala su u ranijim godinama korištena samo u javnim ustanovama i bila su vrlo velika i skupa.

Međutim, Roch i njegov poslovni partner Edward Humston vjerovali su u ovu viziju, a to ih je potaklo da osnuju tvrtku HURCO Inc. 1968. godine.

Prva automatizirana kontrolna jedinica strojeva za savijanje metala zove se “Autobend”. HURCO je započeo s prodajom kontrolne jedinice do 1969. godine, s potrebnim početnim kapitalom od strane 21 privatnog dioničara. Međutim, prošlo je deset godina prije nego što je inovativna komponenta konačno ostvarila svoj komercijalni proboj.

Roch je stalno radio na poboljšanju Autobenda. Pomoću CNC 2-osi kontrole, željeni kut savijanja i duljina alata sada se mogu odrediti u programiranju. Autobend je također primio inovativnu pomoć u instalaciji, što je omogućilo korisnicima da sami instaliraju program. Operatori na strojevima tako su ponovno dobili kontrolu nad proizvodnim procesom.

HURCO kao tehnloški lider više od 50 godina

Ovu temeljnu ideju tvrtke Geralda Rocha dosljedno je provodio HURCO: povećanje profitabilnosti proizvodnje radionica, posebno u jednokratnom dijelu i maloj seriji, smanjenjem vremena postavljanja i programiranja. Do 1974. godine vođa tehnologije već je na tržište pokrenuo prvi CNC-kontrolirani stroj za razminiranje, inovaciju koja će i dalje postati središte portfelja tvrtke. Dvije godine kasnije, 1976, HURCO je predstavio prvu verziju dijaloškog programiranja. Ovo “konverzacijsko programiranje” smatralo se velikim korakom ka daljnjem razvoju tehnologije. 1979. godine ostvareno je više od 30 posto prihoda tvrtke izvan SAD-a.

HURCO 1992

HURCO je predstavio prvi CNC 3-osni stroj 1986. i prvi 5-osni obradni centar u 2003. HURCO je tako postao prisutan na tržištu u Europi. Industrijska nacija Njemačke dobila je ključnu ulogu:

Od 1988. nadalje HURCO GmbH Deutschland u Plieningu kod Münchena preuzeo je prodaju i servis za korisnike u cijeloj Europi.

Od samog početka, HURCO ne samo da stalno ulaže u nove proizvode, već prvenstveno i u daljnjem razvoju postojećih. Tvrtka zapošljava veliki kontingent vlastitih inženjera, mehaničara i IT stručnjaka. Godine 1984. dualni ekran Ultimax dodatno je pojednostavio korake programiranja, nakon čega je uslijedilo tržišno lansiranje kontrolnog sustava Vmax 1997. godine, WinMax Desktop u 2000 i software WinMax 2006. “CNC strojevi koje nudi HURCO kontinuirano su prilagođeni kako bi se zadovoljile potrebe kupaca. Radni dijelovi postaju složeniji i sofisticiraniji. Mi kombiniramo nove zahtjeve s sposobnošću CNC operatera “, objašnjava Michael Auer, izvršni direktor tvrtke HURCO Deutschland. “Imamo vrlo jasne procese u HURCO-u, što omogućuje brzu implementaciju.”

 

Kupci biraju Hurco za bolju produktivnost

HURCO WinMax

Na pitanje “Što vam se sviđa kod HURCO?”, 65 posto ispitanika izjavilo je prije svega sposobnost kontrolora. “Čak i zaposlenici bez specifičnih znanja o programiranju mogu se brzo obučavati. Potrebno je najviše dva dana da se korisnici osposobe za korištenje HURCO-a “, objašnjava Auer. Ovo je također središnja komponenta HURCO-ovog koncepta uspjeha: opsežan program osposobljavanja i usluživanja osigurava suradnju temeljenu na partnerstvu. A to omogućuje HURCO-u da nauče puno o posebnim zahtjevima kupaca i budućim trendovima.

“Nikad ne prihvatite status quo” moto je Gerald Rocha. Tvrtka je registrirala više od 60 patenata, sve zahvaljujući inovativnom duhu. Govoreći o sebi, suosnivač HURCO kaže da je imao sreće vidjeti kako stvari trebaju funkcionirati.

 

 

Alexandra Banek
Kontakt

HURCO Werkzeugmaschinen GmbH
Alexandra Banek
Gewerbestraße 5 a
85652 Pliening

Telefon+49 (89) 905094 - 29
E-mail abanek@hurco.de